NUON

Hoe werkt het?

Zonnepanelen zijn voor particulieren goedkoper geworden, doordat u btw kunt terugvragen. Uit berekeningen van Alfa Accountants en Adviseurs blijkt namelijk dat u nu tot 18% van uw aankoop terug kunt vragen.

Particulieren die zonnepanelen gekocht hebben, kunnen na aanmelding bij de Belastingdienst, de btw op aanschaf en installatie nu terugvragen volgens een uitspraak van het Europese Hof op 20 juni 2013. Als u na 1 januari 2013 zonnepanelen hebt laten installeren, kunt ook u hiervan profiteren.

Maximaal voordeel en daarna geen administratieve verplichtingen meer

Particulieren met zonnepanelen worden aangemerkt als 'kleine ondernemer' omdat ze in bijna alle gevallen ook energie terugleveren aan het net. Daarover moet u dan ook btw afdragen maar omdat het om zo'n kleine bedrag gaat geeft de Belastingdienst u korting. Als u btw wilt terugvragen zult u uzelf moeten aanmelden als ondernemer en u zult dan een verzoek tot aangifte ontvangen. U betaalt dus een klein bedrag aan btw en u krijgt een veel groter bedrag aan btw over de aanschaf en installatie terug. De hoogte van de teruggave hangt ondermeer af van het soort zonnepanelen dat u hebt. Na de btw-teruggave in het jaar van aanschaf kunt u vrijstelling vragen van verdere aangifte en hoeft u dus in het vervolg geen administratie meer bij te houden. Zo krijgt u dus wel de lusten, maar niet de lasten.

Hoe werkt het?

Om de btw terug te vragen en de navolgende jaren geen btw te hoeven betalen moet u een aantal dingen doen:

  1. U moet zich zo snel mogelijk aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw.
  2. De benodigde aangifte(n) btw in het jaar van aanschaf indienen.
  3. Voor het einde van het jaar een verzoek indienen om ontheffing van administratieve verplichtingen.

U kunt de hele aanvraag zelf doen maar u kunt natuurlijk ook alles door ons laten regelen. Heeft u zonnepanelen gekocht bij de Nuon of Feenstra? Dan is onze teruggave service zelfs geheel kostenloos! En mocht u onverhoopt niets terug krijgen van de Belastingdienst dan hoeft u natuurlijk ook niets te betalen.  Lees meer over onze service

Of regel het direct:
laat ons alles regelen >ik regel het zelf >

Veelgestelde vragen

In de lijst van veelgestelde vragen vindt u meer informatie over de regeling in het algemeen. Hier leest u bijvoorbeeld meer over waarom u als particulier toch btw kunt terugvragen en aan welke voorwaarden u precies moet voldoen.

Direct regelen

Met onze service hebt u geen last van administratieve rompslomp.
Wij regelen de teruggave direct!
 

Een voorbeeld

U investeert € 4.500 in niet-geïntegreerde zonnepanelen en betaalt € 870 aan btw.

Voor de stroom die u aan het net teruglevert moet u een klein bedrag aan btw betalen. Gemiddeld zal dat ongeveer € 80 zijn, afhankelijk van de capaciteit van uw installatie.

In dit voorbeeld zou u dan uiteindelijk maar liefst € 790,- terugkrijgen van de Belastingdienst.