Veelgestelde vragen

Wij hebben hieronder zoveel mogelijk vragen en antwoorden verzameld, hopelijk zit jouw antwoord er bij! Heb je toch nog een vraag mail ons dan!

Waarom kan ik btw terugkrijgen?

Waarom kunnen ook particulieren de btw terugkrijgen op hun zonnepanelen?

Dat komt omdat het Europese Hof van Justitie op 20 juni 2013 heeft beslist dat eigenaren van zonnepanelen ondernemers voor de btw zijn, omdat de opgewekte energie wordt geleverd aan het net. Je kunt hier de uitspraak teruglezen.

Hoe lang blijft de mogelijkheid van het terugvragen van de btw op zonnepanelen bestaan?

Daar is op dit moment geen zekerheid over. Wij verwachten op dit moment geen wijzigingen.

Ik heb in een eerder jaar de zonnepanelen gekocht en laten installeren op mijn dak. Kom ik toch nog in aanmerking voor de teruggave?

Dat hangt ervan af. Door een wetswijziging kun je formeel tot uiterlijk 6 maanden na afloop van het jaar van investeren om teruggave van de btw verzoeken. Tot vijf jaar terug kun je ook vragen om ambtshalve teruggave bij de Belastingdienst, maar dan is de teruggave onzekerder.

Moet ik me verplicht aanmelden bij de Belastingdienst of kan ik ook niets doen?

Niets doen is geen optie. De Belastingdienst verplicht je om je te melden als je energie levert aan het net.

Word ik ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Nee, je wordt geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit komt doordat de eisen voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting anders zijn dan voor de btw. De investering in zonnepanelen heeft voor de inkomstenbelasting verder geen gevolgen.

Ik heb een eigen bedrijf en ben dus al ondernemer voor de btw. Hoe zit het dan met de teruggave?

Ook ondernemers kunnen de btw terugkrijgen. Je kunt echter geen gebruik maken van de standaard procedure zoals we op deze site omschrijven. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden er zijn voor jou als ondernemer neem dan contact met ons op.

Technische aspecten

Wanneer lever ik opgewekte energie aan het net?

Je levert formeel al jouw opgewekte energie aan het net. Alle benodigde energie haal je weer van het net af. In de praktijk saldeert de energieleverancier vaak de door jou geleverde en door jou afgenomen energie.

Als ik meer energie opwek dan ik verbruik? Hoe zit het dan met de teruggave?

Ook dan kom je in aanmerking voor de teruggave.

Als ik meer energie verbruik dan dat ik teruglever. Krijg ik toch mijn btw terug?

Ja. Hoewel je per saldo meer energie gebruikt dan terug levert, zijn er altijd momenten dat je meer energie terug levert. Je voldoet daarom aan de voorwaarden om de btw terug te kunnen vragen.

Ik heb een ‘slimme’ energiemeter. Heeft dit nog gevolgen voor de teruggave?

Nee, je krijgt de teruggave als je kunt aantonen dat je energie levert aan het net. Of je wel of geen slimme meter hebt maakt daarbij verder niet uit.

Ik heb zonnepanelen die tegelijk dakbedekking zijn, maakt dat nog verschil?

Dat maakt inderdaad verschil. Je krijgt dan maar een deel van de betaalde btw terug (meestal ongeveer 1/3 deel).

Hoe werkt het met de aangiften btw? Hoeveel aangiften moeten er gedaan worden?

In het jaar van aanschaf moeten er één of meerdere kwartaalaangiften worden gedaan, afhankelijk van het moment van aanschaf. Investeer je in zonnepanelen in het tweede kwartaal dan moeten er drie aangiften worden gedaan, investeer je in het laatste kwartaal dan maar één.

Mag ik ook een jaaraangifte doen in plaats van een aantal kwartaalaangiften?

Dit mag alleen als je daarvoor toestemming hebt van de Belastingdienst. En voor zover bekend heeft de Belastingdienst de instructie gekregen dat dit niet kan voor deze regeling, waardoor jouw verzoek wordt geweigerd.

Hoe lang duurt het voordat ik de btw terugkrijg?

Je krijgt jouw btw terug binnen een aantal weken na afloop van het kwartaal waarin je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen. De aangifte btw moet namelijk binnen een maand na afloop van dit kwartaal worden gedaan. Daarna neemt de Belastingdienst nog de tijd om de aangifte te controleren, waarna uitbetaling volgt.

Welke btw krijg ik precies terug?

Je krijgt de btw terug die je hebt betaald voor de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen (beide momenteel 21%). Daarnaast krijg je de btw terug die wij aan jou in rekening brengen, mits je de panelen in 2021 hebtaangeschaft en ervoor kiest dat wij voor jou de teruggave regelen.

Wie stort de btw op mijn rekening?

De Belastingdienst betaalt de btw rechtstreeks aan jou uit.

Moet ik ook btw gaan afdragen over de levering van opgewekte energie aan het net, in de jaren na het jaar van aanschaf?

Eigenlijk moet je jaarlijks een forfait aan btw afdragen aan de Belastingdienst, vanwege levering aan het net. Echter, onder voorwaarden kom je in aanmerking voor een vrijstelling omdat je kleine ondernemer bent. Dat voorkomt dat je jaarlijks dit forfait moet betalen.

Moet ik in de jaren na het jaar van aanschaf wel elk kwartaal aangifte btw doen?

Ja formeel gezien wel, maar omdat je een ‘kleine ondernemer’ bent, kun je onder voorwaarden vragen om hiervan vrijgesteld te worden.

Ik ben getrouwd of woon samen. Wie moet zich aanmelden bij de Belastingdienst, mijn partner of ik?

De naam die op de nota’s van de energieleverancier is ook de ondernemer voor de btw. Diegene moet zich aanmelden bij de Belastingdienst en de aangifte(n) indienen.

Service van Alfa

Krijg ik mijn geld terug voor de service als blijkt dat ik geen btw terugkrijg?

Ja, als je niks terugkrijgt van de Belastingdienst hoef je ook niks te betalen, mits je de juiste gegevens hebt ingevuld. Wij beoordelen jouw aanvraagformulier alvorens wij de aangifte(n) verzorgen. Blijkt dat je geen btw teruggave ontvangt, dan storten wij het uiteraard het bedrag terug op jouw rekening.