NUON

Veelgestelde vragen

Wij hebben hieronder zoveel mogelijk vragen en antwoorden verzameld, hopelijk zit uw antwoord er bij! Hebt u toch nog een vraag mail ons dan!

Waarom kan ik btw terugkrijgen?

Waarom kunnen ook particulieren de btw terugkrijgen op hun zonnepanelen?

Dat komt omdat het Europese Hof van Justitie op 20 juni 2013 heeft beslist dat eigenaren van zonnepanelen ondernemers voor de btw zijn, omdat de opgewekte energie wordt geleverd aan het net. U kunt hier de uitspraak teruglezen.

Hoe lang blijft de mogelijkheid van het terugvragen van de btw op zonnepanelen bestaan?

Daar is op dit moment geen zekerheid over. Wij verwachten op dit moment geen wijzigingen.

Ik heb vóór 20 juni 2013 de zonnepanelen gekocht en laten installeren op mijn dak. Kom ik toch nog in aanmerking voor de teruggave?

Ja, zolang de installatiedatum en/of factuurdatum maar op of na 1 januari 2013 ligt.

Moet ik me verplicht aanmelden bij de Belastingdienst of kan ik ook niets doen?

Als u geen teruggave van btw wilt hoeft u niets te doen. De Belastingdienst neemt dan aan dat u hebt verzocht om ontheffing van administratieve verplichtingen, waardoor u niet met de Belastingdienst te maken krijgt.

Word ik ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Nee, u wordt geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit komt doordat de eisen voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting anders zijn dan voor de btw. De investering in zonnepanelen heeft voor de inkomstenbelasting verder geen gevolgen.

Ik heb een eigen bedrijf en ben dus al ondernemer voor de btw. Hoe zit het dan met de teruggave?

Ook ondernemers kunnen de btw terugkrijgen. U kunt echter geen gebruik maken van de standaard procedure zoals we op deze site omschrijven. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden er zijn voor als ondernemer neem dan contact met ons op.

Technische aspecten

Wanneer lever ik opgewekte energie aan het net?

U levert formeel al uw opgewekte energie aan het net. Alle benodigde energie haalt u weer van het net af. In de praktijk saldeert de energieleverancier vaak de door u geleverde en door u afgenomen energie.

Als ik meer energie opwek dan ik verbruik? Hoe zit het dan met de teruggave?

Ook dan komt u in aanmerking voor de teruggave.

Als ik meer energie verbruik dan dat ik teruglever. Krijg ik toch mijn btw terug?

Ja. Hoewel u per saldo meer energie gebruikt dan terug levert, zijn er altijd momenten dat u meer energie teruglevert. U voldoet daarom aan de voorwaarden om de btw terug te kunnen vragen.

Ik heb een ‘slimme’ energiemeter. Heeft dit nog gevolgen voor de teruggave?

Nee, u krijgt de teruggave als u kunt aantonen dat u energie levert aan het net. Of u wel of geen slimme meter hebt maakt daarbij verder niet uit.

Ik heb zonnepanelen die tegelijk dakbedekking zijn, maakt dat nog verschil?

Dat maakt inderdaad verschil. U krijgt dan maar een deel van de betaalde btw terug (meestal ongeveer 1/3 deel).

Hoe werkt het met de aangiften btw? Hoeveel aangiften moeten er gedaan worden?

In het jaar van aanschaf moeten er één of meerdere kwartaalaangiften worden gedaan, afhankelijk van het moment van aanschaf. Investeert u in zonnepanelen in het tweede kwartaal dan moeten er drie aangiften worden gedaan, investeert u in het laatste kwartaal dan maar één.

Mag ik ook een jaaraangifte doen in plaats van een aantal kwartaalaangiften?

Dit mag alleen als u daarvoor toestemming heeft van de Belastingdienst. En voor zover bekend heeft de Belastingdienst de instructie gekregen dat dit niet kan voor deze regeling, waardoor uw verzoek wordt geweigerd.

Hoe lang duurt het voordat ik de btw terugkrijg?

U krijgt uw btw terug binnen een aantal weken na afloop van het kwartaal waarin u hebt geïnvesteerd in zonnepanelen. De aangifte btw moet namelijk binnen een maand na afloop van dit kwartaal worden gedaan. Daarna neemt de Belastingdienst nog de tijd om de aangifte te controleren, waarna uitbetaling volgt.

Welke btw krijg ik precies terug?

U krijgt de btw terug die u hebt betaald voor de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen (beide momenteel 21%). Daarnaast krijgt u de btw terug die wij aan u in rekening brengen, mits u de panelen in 2017 heeft aangeschaft en ervoor kiest dat wij voor u de teruggave regelen.

Wie stort de btw op mijn rekening?

De Belastingdienst betaalt de btw rechtstreeks aan u uit.

Moet ik ook btw gaan afdragen over de levering van opgewekte energie aan het net, in de jaren na het jaar van aanschaf?

Als de btw onder de € 1.345,- per jaar blijft hoeft u niets te betalen. Dit is vastgelegd in de kleineondernemersregeling. Als u ook nog ontheffing van administratieve verplichting aanvraagt hebt u na de teruggave niets meer van doen met de Belastingdienst.

Moet ik in de jaren na het jaar van aanschaf wel elk kwartaal aangifte btw doen?

Ja formeel gezien wel, maar omdat u een ‘kleine ondernemer’ bent, kunt u vragen om een ontheffing van administratieve verplichtingen. En als u dat doet vóór het einde van het jaar, hoeft u met ingang van het volgende kalenderjaar geen aangiften btw meer in te dienen.

Ik ben getrouwd of woon samen. Wie moet zich aanmelden bij de Belastingdienst, mijn partner of ik?

De naam die op de nota’s van de energieleverancier is ook de ondernemer voor de btw. Diegene moet zich aanmelden bij de Belastingdienst en de aangifte(n) indienen.

Service van Alfa

Krijg ik mijn geld terug voor de service als blijkt dat ik geen btw terugkrijg?

Ja, als u niks terugkrijgt van de Belastingdienst hoeft u ook niks te betalen, mits u de juiste gegevens hebt ingevuld. Wij beoordelen uw aanvraagformulier alvorens wij de aangifte(n) verzorgen. Blijkt dat u geen btw teruggave ontvangt, dan storten wij het uiteraard het bedrag terug op uw rekening.